Vibe Awards
de prijs voor ondernemend IT talent

Blog

Stay tuned

Ondernemerstraject van Uptime en Cronos stoomde Dries Symaeys klaar voor zijn eigen IT-bedrijf.

"Fouten maken mag. Je kan er alleen maar van leren."

Amper 30 is hij, maar toch staat Dries Symaeys al geruime tijd aan het hoofd van Continu-IT, het IT-bedrijf dat hij enkele jaren geleden zelf oprichtte. Katalysator voor zijn ondernemingsverhaal was een opleidingstraject dat de jonge managing partner binnen de Cronos Groep volgde. En daar plukt hij naar eigen zeggen nog steeds de vruchten van. Een boeiend gesprek over jong ondernemerschap...

Dries, je bent oprichter van Continu-IT. Vertel eens, hoe is dat verlopen?

"Het idee voor Continu-IT is gegroeid uit een ander Cronos-bedrijf, Hestia. Dat is een managed services provider binnen de Uptime Group. Ik werkte daar in de afdeling die zich bezighield met monitoring van infrastructuur bij klanten. We hadden die afdeling opgericht om de vinger aan de pols te houden van wat er op infrastructureel vlak gebeurde bij de klant, maar ook omdat we merkten dat klanten zelf meer en meer behoefte hadden aan inzicht in hun infrastructuur. Binnen de kortste keren bestond de afdeling uit vier personen."

"Net op het moment dat die afdeling uit zijn voegen barstte, ben ik samen met collega Sören heel enthousiast aan een ondernemerstraject binnen de Cronosgroep begonnen. Het heette toen nog anders, maar je zou het als de voorloper van de huidige Uptime Vibe Awards kunnen beschouwen. De bedoeling was immers om ons klaar te stomen om ons eigen idee uit te werken en een onderneming op te starten. Heel praktisch, want voor ons betekende dat dat we het idee waar we al mee bezig waren, verder konden concretiseren. Zo is Continu-IT ontstaan, een bedrijf dat zich bezighoudt met monitoring van IT-infrastructuren en alle aanverwante dienstverlening."

Continu-IT is dus voortgevloeid uit het ondernemerstraject dat je bij Cronos hebt gevolgd. Wat moeten we ons bij dat traject voorstellen?

"Heel concreet: je wordt begeleid in alle stappen waar een ondernemer mee bezig moet zijn. Je krijgt een inzicht in het hele ondernemingsproces. Aan de ene kant wordt er gefocust op het 'Wie ben ik?'-verhaal. Wat zijn mijn sterktes? Wat zijn mijn zwaktes? Wat drijft me? Welke zijn mijn passies? Ook belangrijk: welke zijn mijn valkuilen?"

"Zodra je het antwoord op al die vragen kent, moet je leren hoe je daarmee omgaat. Als je weet wie je zelf bent, dan weet je ook wie je niet bent. Dat helpt je om je te omringen met de juiste mensen. Met de juiste competenties rondom je kan je de meer praktische zaken veel makkelijker aan. En zo behoed je je veel meer voor je valkuilen."

"Een ondernemerstraject binnen Cronos is geen handleiding die je moet volgen om een bedrijf op te starten en na x aantal jaar veel winst te maken."

"Die praktische zaken, dat zijn dan: een businessplan opmaken, financiering zoeken voor een project, engagement van je mensen en je bedrijf verzekeren. Zo krijg je bijvoorbeeld een opleiding in het geven van presentaties, zodat je prospecten kan overtuigen. Je leert ook hoe je een sollicitatiegesprek of een functioneringsgesprek aanpakt. Of een exitgesprek. Heel concrete competenties die je nodig hebt om een bedrijf op te starten."


"Veel mensen denken dat je tijdens zo'n opleidingstraject een kant-en-klare handleiding voor ondernemers krijgt. Als je die volgt, heb je na x aantal jaar een bloeiend bedrijf dat veel winst maakt. Zo werkt het dus niet. Wat je tijdens zo'n ondernemerstraject krijgt, is een kader. Ondersteuning binnen een groep vol ondernemers en ervaringsdeskundigen. Je wordt in contact gebracht met de juiste mensen binnen de Cronos Groep. Je leert mensen kennen die je kunnen bijstaan, die je begeleiden en coachen. Maar in the end, moet je wel alles zelf doen."

Is het dan zo dat je een soort van mentor hebt die je begeleidt bij de opstart van je bedrijf?

"In zekere zin wel. Ik heb altijd iemand gehad bij wie ik terecht kon, maar het is nooit één persoon geweest. Je krijgt eigenlijk een hele groep mentoren. Dat is volgens mij typisch voor de Cronos Groep. De mentaliteit hier is: je kan niet overal goed in zijn. Daarom leren ze je om connecties te leggen binnen de groep. Ze leren je om jezelf te omringen met veel mensen, zodat je de juiste mensen op het juiste moment kan aanspreken. Ik heb nog steeds op regelmatig basis een coachingsessie met An Symons, en als ik businesswise vragen heb rond prijszetting of strategie, dan zijn er andere personen bij wie ik terecht kan."

"Ondernemen binnen Cronos neemt een hele hoop van de onzekerheden weg die met het oprichten van een onderneming gepaard gaan."

Zou je zonder het ondernemingstraject van Cronos ook een onderneming hebben opgericht?

"Goeie vraag. Het ondernemen zit in mij, dus de kans is groot dat ik in een andere constellatie ook iets zou hebben opgericht. Het zou wellicht langer geduurd hebben, want het hele traject heeft voor mij wel wat zaken versneld."

"Of ik ook binnen de Cronos Groep terechtgekomen zou zijn? Ik denk het wel. Ondernemen binnen Cronos neemt een hele hoop van de onzekerheden die met het oprichten van een onderneming gepaard gaan, weg. Je hebt een heel groot vangnet. Ik sprak daarnet al over het grote netwerk van mensen waarop je een beroep kan doen, maar je kan binnen de groep ook gebruik maken van veel ondersteunende diensten. Er is bijvoorbeeld iemand die het wagenpark voor je bedrijf beheert, en iemand die ervoor zorgt dat de lonen van je mensen op tijd betaald worden. Allemaal dingen waar je anders zelf mee bezig moet zijn. Het is niet zo dat alles voor je gebeurt, maar er wordt je wel op heel veel gebieden hulp geboden. Heel veel zaken worden dus voor je vergemakkelijkt."


"Zo krijg je ook financiële ondersteuning bij de oprichting van je bedrijf. Een bedrijf uit de grond stampen, vraagt vaak een grote financiële investering. Ook daar biedt Cronos ondersteuning."

Wat heeft een ondernemer volgens jou nodig om succesvol te zijn?

"Drive. Dat is heel belangrijk. Je moet er zin in hebben. Je moet warm worden van het hele idee om zelf iets uit de grond te stampen. Je moet voldoende energie hebben. Dat bleek ook uit de opleidingssessies. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is belangrijker dan je denkt."

"Ook belangrijk: zelfkennis. Inzicht in jezelf kan je alleen maar helpen. Als je goed weet wat je sterktes en zwaktes zijn, dan zal je veel beter herkennen wanneer je een tweede of een derde persoon nodig hebt."

"En zonder een beetje durf en lef ga je natuurlijk de stap niet zetten, dus schrijf dat ook maar op."

"Je kan eigenlijk geen betere ondersteuning krijgen dan hier binnen de groep."

Zou je 't iedereen aanraden om hetzelfde traject als jij te doorlopen?

"Als je de kans krijgt, en als je ze wil: uiteraard. Wie gebeten is door de ondernemersmicrobe en een idee heeft, moet niet twijfelen. Je kan eigenlijk geen betere ondersteuning krijgen dan hier binnen de groep. Heel open, heel direct. Als het nodig is, dan wandelen we nu naar de grote baas van Cronos. Die staat altijd open voor ideeën of voor een goeie babbel. Dus als je met dat gevoel zit, zeker doen en niet twijfelen. Als ondernemen niets voor jou is, dan zou ik er niet aan beginnen. Dit is de ideale grond om je bedrijf in te planten."

Wat waren voor jou de moeilijkheden bij de opstart van Continu-IT?

"Ik had het aanvankelijk moeilijk om mezelf in te tomen. Ik heb een heel grote drive en aanvankelijk ging ik daar op de foute manier mee om. Ik zette mijn energie op de verkeerde manier in. Ik werkte heel hard, klopte heel veel overuren en verloor me te vaak in detaillistische technische zaken. Ik merkte dat ik daar eigenlijk weinig energie voor terug kreeg. Tijdens het traject heb ik mezelf beter leren kennen, en heb ik geleerd om mezelf en mijn energie beter te kanaliseren."

"Er bestaan geen regels voor ondernemen. Je krijgt wel een kader mee, maar je moet het uiteindelijk zelf allemaal ondervinden."

"Ook moeilijk: leren vertrouwen op collega's. Tijdens de oprichting van je bedrijf is alles redelijk spannend en nieuw. Je krijgt een hele hoop tools in handen, en dan is het aan jou om te bepalen: wat ga ik met die tools doen? Ga je overal zelf mee aan de slag? Ga je een deel uitbesteden? Met welke mensen ga ja je omringen? Dat moet ieder voor zich bepalen. En dat is niet altijd gemakkelijk."

"Dat was ook mijn valkuil. Ik beschouw het als een vorm van perfectionisme: alles moest in grote lijnen op mijn manier gebeuren. Na een tijdje heb ik dat leren loslaten en ben ik beginnen vertrouwen op andere mensen. Vroeger zei men wel eens 'alles wat je zelf doet, doe je beter.' Beter zou zijn: alles wat je door de juiste mansen laat doen, doe je beter. Verzamel de juiste mensen rondom je en laat hen de zaken doen waar je zelf niet goed in bent. Zo moet je ze zelf niet meer doen en verlies je er ook geen energie aan."

"Ach, er bestaan geen regels voor ondernemen. Je krijgt een kader mee, maar uiteindelijk moet je het zelf allemaal ondervinden. En dat maakt het zo boeiend."

Waarom moeten mensen met ondernemingszin zich inschrijven voor de Vibe Awards?

"Simpel: omdat er geen betere kweekgrond is voor je onderneming dan deze. Je hebt hier de juiste mensen waarop je een beroep kan doen. Mensen met ervaring die je bijstaan met raad en daad. Bovendien: je mag hier falen. Als morgen blijkt dat je idee toch niet zo levensvatbaar is als we hadden voorzien, dan is dat zo. Dan word je ook begeleid en ondersteund."

"De risico's die gepaard gaan met ondernemen, die heb je hier bijna niet. Je kan hier heel creatief uit de hoek komen, je kan hier je zin doen aan een heel laag risico. Dus ik zie niet in waarom je 't niet zou proberen. Dit is de ideale playground. De ideale voedingsbodem om je idee een kans te geven."

"Fouten maken mag. 
Je kan er alleen maar van leren."

Nog een afsluiter: welke tip zou jij aan jonge ondernemers meegeven?

"Gewoon doen! Probeer je onzekerheden aan de kant te zetten. Face your fears. Zodra je eraan begint, volgt al de rest vanzelf. Durf gewoon de eerste stap te zetten. Twijfel niet te fel aan jezelf. Fouten maken mag, je kan er alleen maar van leren."

"En terwijl je bezig bent: staar je niet blind op de details. Focus op de grote lijnen, want die zijn belangrijker. En durf op andere mensen te vertrouwen."